In gesprek met: Zilver Zachte Zorg – Evelyne Haneuse

Ik ben Evelyne Haneuse en ik ondersteun ouders in hun zoektocht naar een beter slapende lieveling. Dit doe ik als slaapconsulent | onrustdeskundige vanuit Zilver Zachte Zorg.

Ik ben groot voorstander van het dragen/buidelen van een kleintje, omdat dit op verschillende vlakken zo helpend is. Of het nu gaat om die verbinding met elkaar, het leren slapen, of het verminderen van fysiek leed dat jouw kindje plaagt.

Beter slapen doe je als kindlief op een plek waar het geborgen, voorspelbaar en veilig voelt voor je, daar waar de temperatuur goed is en de geur en het geluid herkenbaar is. Je creëert voor jouw baby een ideale slaapomgeving en de beste omstandigheden om te gaan oefenen met slapen. En soms blijkt die fantastisch mooi ingerichte slaapkamer met een wonderschoon lief bedje niet de plek vanuit waar jullie starten met het slapen.

Met het bieden van hulp aan een leergierige baby in gedachte, adviseer ik in mijn consulten vaker om te gaan bewegen vlak voor de slaaptijden. Dit kan je doen door het gebruik van een wandelwagen of een draagsysteem. Een draagsysteem kan handig zijn voor gebruik in – en om huis, neemt minder plek in beslag en zorgt voor fysiek contact. Womboo is hierin zeer interessant omdat je deze op eenvoudige wijze aan kunt trekken, zonder knopen en/of kliksystemen. De drempel is hierdoor zo laag, je trekt het shirt tenslotte aan als een gewoon shirt, dat dit draagsysteem ook daadwerkelijk gebruikt wordt tijdens lastige momentjes. Ook als je baby helemaal overstuur is.

Door de beweging, de cadans en de directe aanwezigheid kan het makkelijker zijn om slaapuren te maken – om te kunnen oefenen. En ook voor jou als ouder kan wandelen helpend zijn, beweging in jouw lijf is beweging in jouw brein. Wat weer helpt als je jezelf door slaaptekort iets minder zonnig voelt. Happy parent – happy baby!

Is er sprake van reflux waardoor je kindje moeilijk op zijn rug kan liggen, dan heeft dit direct effect op het slapen. Dan wil je dat jouw kindje slaapt, op welke wijze dan ook (autorijden, wandelwagen, draagsysteem). In de Womboo zit je kleintje in de kikker/M-houding rechtop tegen je aan. Bij reflux worden klachten hierdoor wat verlicht omdat de zwaartekracht ervoor zorgt dat de maaginhoud minder makkelijk naar boven vloeit én het geeft de nodige troost en geborgenheid wat jouw ukkepukje goed kan gebruiken in tijden van verdriet. Zijn er buikpijnen die flink plagen? Dan geldt hetzelfde ten aanzien van troost en geborgenheid. Daarnaast masseert de beweging en de warmte in het buikcontact het buikje wat verzachtend kan werken.

Slapen betekent letterlijk en figuurlijk loslaten en hangt daardoor met zoveel factoren samen. Zo kan het helpend en rustgevend zijn voor een kleintje om diepe druk te ervaren, waardoor prikkels afvloeien. Zie hiervoor het gesprek van Kinderfysio Groei. Het fysieke contact met mama of papa zorgt ervoor dat je eigen gevoelens en emoties kunt leren reguleren. En laat dat nu net ook helpend zijn om stress te verminderen waardoor melatonine niet onderdrukt wordt en je makkelijker over kunt gaan op het slapen!

Hoe werkt het slapen van een baby eigenlijk?

Slapen mag je van jouw ouder(s) leren, want in jouw prille leven weet je nog niet wat vermoeidheid is en wat je eraan kunt doen onbekende gevoel weg te nemen. Daarvoor heb je het nodig dat een ouder tegen je zegt, ‘je zult wel moe zijn, het is tijd om te gaan slapen’. Daarnaast worden in de eerste jaren van het leven lichamelijke systemen aanzwengelt en ingericht die het slapen nog beter mogelijk maken.

Het leren slapen van je kindje is in beweging en het blijft veranderen tot je baby een kleuter is geworden. Zo neemt de lengte van een slaapcyclus toe van 45 minuten naar 90 minuten. Ook leer je langer achter elkaar te slapen, je lijmt cycli aan elkaar.  En in de tussentijd gaan mentale en fysieke ontwikkelingen ook gewoon door, die ook effect hebben op het slapengaan.

Slaap kent een opbouw waarbij iedere periode een eigen functie heeft:

  • Het lichamelijk herstel vindt hierin plaats in de diepe slaap, tijdens NON-remslaap. Rond 30 minuten slaap komt er vaak ook een kleine schok door het lichaam van jouw lieveling, in de overgang van de verschillende fasen. Deze schok kan ervoor zorgen dat je kindje al ontwaakt op die 30 minuten in plaats van het einde van een cyclus van 45 minuten. Dit heet een hazenslaapje en deze kunnen het herstel onvolledig maken, waardoor ze weer eerder moe zijn of prikkels zich stapelen.Kan je daar eenvoudig op inspelen, dan is dat geen probleem. Komt dit voor bij merendeel van de slaapjes, dan kan er een chronisch slaaptekort ontstaan.
  • Baby’s hebben relatief veel actieve droomslaap, de REM-slaap. In deze fase wordt informatie verwerkt en vindt mentaal herstel plaats. In tegenstelling tot volwassenen, zijn baby’s daarin lichamelijk ook letterlijk actiever. Het maaien van de armpjes kan ervoor zorgen dat ze zichzelf wakker maken. En dat kan hinderlijk zijn omdat je kindje niet voldoende uitgerust is en oververmoeidheid hierdoor op de loer ligt…

 Tips voor het beter slapen van jouw lieveling?

  • Heeft je kindje last van ongemakken zoals reflux of buikpijnen, breng dan in kaart wat jouw kindje aan behandeling nodig heeft om de last bij de oorsprong aan te kunnen pakken.Daarnaast wil je in ieder geval meer ondersteuning bieden in het slapen, bijvoorbeeld door het dragen van je kleintje. Anders raak je verzeild in een vicieuze cirkel van ongemak – minder goed slapen – oververmoeid – nóg meer ongemak en slechter slapen.
  • Speel optimaal in op het ritme van jouw baby om zo met de stroom in te gaan met het slapengaan. Mis je het moment waarop alle seinen op groen staan? Dan is het lastiger om in slaap te vallen, is het slaapmoment van mindere kwaliteit en kan er (als dit vaak gebeurt) verzet ontstaan voor het slapen an sich.
  • Bekijk wat je kan en mag verwachten van jouw baby op zijn leeftijd. Het is normaal om de eerste maanden kortere slaapjes overdag te doen en die nachtelijke onderonsjes met zijn ouder(s) horen er ook bij. Verwachtingsmanagement maakt dat je weet waar je aan toe bent, wat het pakken van die golfbewegingen weer eenvoudiger maakt.
  • Het klinkt cliché: zorg binnen het ouderschap voor jullie zelf. Je kunt beter in verbinding zijn met jouw kindje, als je in verbinding kunt zijn met jezelf. Deze verbinding is ook nodig om te kunnen zien waar jouw kleintje behoefte aan heeft. Dat rondje wandelen, kopje koffie in het café of dat glossy tijdschrift zijn dus een win-win situatie!
  • Ondersteun jouw kleine lieveling in het mogen leren slapen, op een manier die voor jullie als gezin past. En hierin is alles okay als je merkt dat jullie er allemaal bij gebaat zijn! Wil je samen slapen, zorg dan dat dit op een veilige manier gebeurt.Laat je kindje ook kennis maken met het slapen in een eigen slaapplek, zodat dit een vertrouwde plek wordt en blijft.
  • Maak gebruik van de kracht van daglicht of juist donkerte. (Zon)licht zorgt ervoor dat we wakker kunnen worden. Donkerte zorgt ervoor dat het slaaphormoon melatonine zijn slaapverwekkende effect kan geven.

Het mogen leren slapen van jouw lieveling is een proces dat zich in golfbewegingen aan je laat zien. Daar waar het ene kindje wat ribbeltjes in het wateroppervlak laat zien, zijn er voor het andere kindje hoge golven met windkracht 10 op zee.  Ook de ruimte die je zelf als ouder ervaart om met die golven mee te kunnen bewegen bepalen hoe het loopt. En dit vraagt maatwerk op het moment dat je merkt dat rusten minder soepel verloopt.

Ik help jou en de jouwen vanuit een warm hart en een koel hoofd. Zodanig dat jij de onrust en het slapen van jouw lieveling in eigen tempo aan kunt gaan pakken, helder – praktisch – daadkrachtig – liefdevol. Voor een beter slapende lieveling! www.zilverzachtezorg.nl | evelyne@zilverzachtezorg.nl | 06 24221632